20 Ekim 2013 Pazar

Böbrek Rahatsızlıklarında Karahindiba (Taraxacum)

Sarılık tedavisi, safra taşları, verem tedavisi, ödem, Karahindiba Çayı, karahindiba kökleri, halsizlik sindirim sistemiKarahindiba kuzey ılıman bölgelerin mera ve çayırlı alanların her yerinde yıl boyunca bulunabilen önemli bir şifalı bitkidir. Karahindiba tohumları rüzgarla her yere dağılır ve uygun şartları taşıyan heryerde bol miktarda bulunur.

Karahindiba bir ilaç olarak onuncu ve on birinci yüzyıllar da yaygın olara Arap hekimleri tarafından on üçüncü yüzyılda Avrupa hekimleri tarafından bir ilaç olarak kullanılmaya başlanmış ve hala yaygın olarak kullanılmaktadır.

Karahindiba kökleri karaciğer şikayetleri için bir çare olarak kullanılmakta ve Hindistan'da bu amaçla büyük ölçüde yetiştirilmektedir.

Kuru Karahindiba kökü Meyankökü köklerine benzer, Meyankökü kökleri büyük bir alana yayılır ve tatlı bir tadı vardır. Karahindiba köklerinine acı bir tadı vardır.

Karahindiba kökünün baş bileşenleri Taraxacin, Acrystalline ve İnulin'dir, acı tadı veren Taraxacerin, buruk tadı veren Inulin'dir. Karahindiba köklerinin diğer bileşenleri gluten sakızı, potas ve nişastadır. Inulin maddesinin diüretik etkisi vardır, sindirim sistemi için genel bir uyarıcıdır ve esas olarak karaciğer ve böbrek bozukluklarında kullanılır.

Karahindiba birçok patentli ilaçlarda kullanılır, zehirli değildir ve büyük dozlarda alınabilir. Diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında bu ilaçların etkilerinde hiç bir olumsuzluğu yoktur..

9 Ekim 2013 Çarşamba

Ülser Tedavisinde Kullanılan Faydalı Bitkiler

incir ağacı, papaya, meşe palamudu, kuşkonmaz zencefil, şerbetçi otu Peptik Ülser, Ağız ülseri, adet sancısı baş ağrısı, kanser Peptik Ülser, mide veya onikiparmak bağırsağı sindirim sistemi ülserlerini de içeren geniş bir terimi vardır. Peptik ülser oluşumu asit ve mide suyu peptik aktivitesi ve mukoza savunma sistemindeki bir arızanın varlığına bağlıdır. Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID) örneğin, aspirin mukozal direnci bozabilir. Çok sayıda doğal ürünler, peptik ülser gibi hastalıkların, çeşitli tedavisi için ilaç olarak değerlendirilmiştir. Bazı bitkisel bileşiklerin anti-ülser aktivitesi için önemli farmakolojik özellikleri vardır.

Ülser temelde cilt veya sindirim yolu mukus zarının bir iltihaplı hastalığıdır. Azalmış mukozal direnç gibi bir rahatsızlık olduğunda ülser oluşur. Mide duvarında bulunan gastrik ülser, daha az yaygındır. Mide mukozası sürekli olarak asit, pepsin, safra asitleri, gıda maddeleri, bakteriyel ürünler (Helicobacter pylori) ve ilaç gibi potansiyel zararlı maddelere maruz kalmaktadır. Bu ajanlar gelişmiş mide asit, pepsin salgılanmasını ve mide kan akımını azaltarak gastrik aktivivite de dahil olmak üzere mide ülserine yol açarlar.

Baharat ve çeşitli bitkiler antiülser etkileri ile olumlu bir sonuç elde etmek için çeşitli araştırmacılar tarafından değerlendirilmiştir. Şifalı bitkiler ve besin diyetleri örneğin Aloe, Ginseng, kırmızı biber gibi gastro-koruyucu faaliyetlere sahip olduğu bilinmektedir.