Her gün cilt bir çok dış etkilerle karşı karşıya kalmaktadır, cilt bakımı insan sağlığı için çok önemlidir, estetik sorunlar çeşitli ruhsal sorunlara yol açabilir, ruhsal sorunlar ise dahar erken kırışıklıklar, cilt lekeleri, kuru cilt sahip ve cilt solmalarını tetikler..
Sağlıklı bir cilt için iyi bir günlük dinlenme, iyi hidrasyon (Su dengesi), yeterli kalitede besin bir diyet gereklidir. Stres, depresyon, duygusal durumlar, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı cilte bir takım bozukluklara neden olur.
Bu makalede Cilt tazeliği ve cilt sağlığı için geleneksel cilt bakımı, kuru, yağlı ve soluk ciltler için bitkisel tedavi yöntemleri önerilmiştir.
CİLT LEKELERİ İÇİN MASKE
Bilinen kayıtlarda, Orta çağdan itibaren birçok insan ciltteki koyu lekelerden muzdarip. Cilt üzerindeki lekeler karaciğer problemleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.
Bunun için, her gün taze havuç suyu, salatalık suyu ve yonca suyu içmek tavsiye edilir. Kullandığınız sebze çok taze olmalı ve bu taze sebzeler suyu sıkılarak kullanılmalıdır. Ayrıca C vitamini için yarım bardak sıcak su içinde sulandırılmış limon suyu tüketimi karaciğer için mükemmel bir ilaçtır ve cilt üzerindeki lekeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Yukarıda sayılan önerilere ek olarak aşağıda önerilen cilt maskesi ise cilt üzerindeki lekeler ve siyah noktaları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Bir önceki, yazımızda Sivilce (Akne) tedavisinde bitki özlerinden elde edilen uçucu yağların önemi ve bu yağların tedavi edici özelliklerine değinmiştik. Bkz: Uçucu Yağlar ve Bitki Özleri ile Sivilce (Akne) Tedavisi. Bu yazımızda bitki özlerinden elde edilen saf uçucu yağların tahriş edici özelliklerini azaltıcı, sivilce tedavilerini destekleyici, bitki özlerinden elde edilen diğer taşıyıcı yağları ele alacağız.
Bitki özlerinden elde edilen taşıyıcı yağlar da cilt güzelliği açısından belirli etkilere sahiptir. Bir kısım taşıyıcı yağların da sivilce ve akne tedavisi üzerinde belirgin etkilere sahip, iyileştirici özellikleri olduğu kanıtlanmıştır.
Taşıyıcı yağlar içerisinde en populer Jojoba Yağıdır. Diğer populer taşıyıcı yağlar ise Zeytin yağı, üzüm çekirdeği yağı, avokado yağı, hindistancevizi yağı ve tatlı badem yağı olarak sayılabilir. Bu bitkilerden elde edilen taşıyıcı yağlar cilt bakımı ve Akne tedavisi üzerinde etkili olan uçucu yağlar ile birleştirilerek (sivilce) doğal tedavisinde yardımcı meteryal olarak kullanılır.
Jojoba Yağı
Jojoba yağı, Topikal kullanım için kullanılan, çay ağacı, papatya, Okaliptüs, lavanta, sandal ağacı yağı gibi uçucu yağların karışımlarında en popüler taşıyıcı yağlardan biridir. Teknik olarak, jojoba yağı aslında bir yağ değil, bir sıvı balmumudur. Rafine jojoba yağı kokusuz ve renksiz ve hemen hemen tüm uçucu yağlar için iyi bir çözücü olarak kullanılmaktadır. Jojoba bitkisinin tohumdan üretilen uçucu yağ (Simmondsia chinensis ), Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da sivilce (akne) tedavisinde geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
Hem lezzetli, hem de son derece yararlı bir bitki maydanoz. Üstelik de çok bol. Her mevsim, pazar ve manav tezgahlarında bulmak mümkün. Kadınlar için en önemli özelliği içerdiği C vitamini ve demir. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılıyor. Maydanozda ayrıca, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum ve klorin ile A ve K vitamini bulunuyor. .
Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten ) kaynağı olduğu için görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi geliyor. .
Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı, kanı arttırarak oksijeni metabolize ediyor ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım ediyor. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindiriyor. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardım ediyor. Gazın dışarı atılmasını sağlar. .
Kanı temizliyor, kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, karaciğer rahatsızlıklarına, damar sertliğine etkili. Kan şekerini normal seviyede tutuyor. .
Tohumlarının idrar ve safra söktürücü, adet kanamalarını kolaylaştırıcı nitelikleri var. Adet sancılarına iyi geliyor. .
Grip ve nezleye iyi geliyor. Kansere karşı koruyucu. .
Yatmadan önce ağızda çiğnenen bir demet maydanoz rahat uyumayı sağlıyor, ağız kokusunu alıyor. Bulantılarda ve nefes darlığında bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatabiliyor. .
Yara, kesik ve morartıları iyileştiriyor. .
Önemli bir afrodizyak. .
Maydanoz folik asit içerdiği için de önemli bir bitki. Folik asit merkezi sinir sisteminin işlemesinde hayati bir rol oynuyor. Folik asit incebağırsağın ilk kesiminde emiliyor, sonra karaciğere giderek orada metabolize oluyor. .
Maydanoz kozmetik malzemesi olarak da önemli. Cilde ve saç dökülmelerine iyi geliyor.
Kullanılışı
Maydonozu çiğ yemek son derece faydalı. Kaynatarak elde edilen maydanoz suyu da çeşitli biçimlerde kullanılır. Cilt için;2 bardak kaynatılmış suya, 1 demet yıkanmış maydanoz sapları ile beraber atılır. Üstü kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika kaynatılır. 20 dakika demlenmeye bırakılır süzülür. Böylece etkili cilt losyonu ve lapası elde edilir.Temiz cilde lapası sürülüp 20 dakika bekletilir. Sonra cilt, süzülen maydanoz suyu ile yıkanır. Her gün günde birkaç kez uygulanır.
Karaciğer yorgunluğunda, hafif ateşte, adet düzensizliğinde, hazım zorluklarında;20 gram maydanoz, 1 litre suda haşlanır ve bu çay ara sıra içilir.
Egzama yaraları için; bir su bardağı dolusu maydanoz, bir su bardağı tuvalet ispirtosu ölçüsü ile uygun bir kapta bir hafta bekletilirse, elde edilen losyon çok faydalı bir pansuman ilacıdır.
Bulantılarda ve nefes darlıklarında;bir tutam maydanozu iyice çiğneyerek yutmak kişiyi rahatlatır. Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor.
Kaynatılıp suyu sirke ile karıştırarak saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor. Ergenlik sicilcileri için maydanoz losyonu:3 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış maydanoz ve 100 ml 70 derecelik etil alkol, 2 hafta boyunca ağzı kapalı kavanozda bekletildikten sonra süzülür, 300 ml arı su eklenir. Hazırlanan bu losyonla her gün bir parça pamuk nemlendirilir ve yüz temizlenir.