27 Mart 2010 Cumartesi

ÖDEM ÇÖZÜCÜ BİTKİLER

Pek çok kişi kilo vermeye odaklandığında, hem zararsız hem de ucuz olduğundan bitkilerden yardım almak ister.

Ancak şunun da göz ardı edilmemesi gerekir ki, fazla olan kiloların tamamı yağ değil, bir kısmı da ‘ödem’, yani vücutta tutulan fazla sıvıdır. Vücutta su tutan pek çok hastalık vardır ve bunların dikkatle tedavi edilmesi gerekir. İşte, vücutta tutulan ‘masum’ fazla sıvının sağlıklı bir şekilde atılmasına yardım eden bitkilerin en etkili olanları :

ISIRGAN YAPRAĞI
Isırgan yaprağında yüksek miktarda C vitamini, potasyum, demir ve kalsiyum bulunur. bu vitamin ve elementlerin tamamı böbrekleri çalıştırır. Metabolizmayı dengeleyici etkileri de bulunur. Kuvvetli bir antioksidandır. Uygun dozlarda alındığında bilinen hiç bir yan etkisi yoktur. 1 tatlı kaşığı kuru yaprağı 1 su bardağı kaynar su içinde 3-5 dakika demlendirerek günde 2 kez içebilirsiniz. Taze ısırgan yapraklarını yıkayıp ayıkladıktan sonra üzerini limon suyu, elma sirkesi ve nar ekşisi ile soslandırarak yediğinizde de aynı etkiyi yapar.

MISIR PÜSKÜLÜ
Dişi çiçeklerden alınan mısır püsküllerinin gölgede kurutulması ile hazırlanır. Püsküller mısırın en şifalı yeridir. Masum bir idrar söktürücüdür. Zayıflatma amaçlı olarak yüzyıllardır kullanılmıştır. Bu çay şu şekilde hazırlanabilir: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış mısır püskülünü bir su bardağı kaynar su ile 5 dakika demleyin, günde 3 kere yemeklerden 1 saat önce için.

FUNDA YAPRAĞI
‘Süpürge otu’ olarak da bilinen funda bitkisi yaklaşık bir metre boyunda pembe beyaz renkli çiçekli her zaman yeşil olan bir çalıdır; küçük, iğne biçiminde yaprakları vardır. İdrar söktürücü etkisi olduğu için zayıflama reçetelerinde yer alır, tek başına zayıflatıcı etkisi yoktur. Çay olarak içildiği zaman selülitlerin giderilmesinde de yardımcıdır. 1 tatlı kaşığı bitkiyi 1 su bardağı kaynar suda demlendirerek, günde 2 fincan içilebilirsiniz.

KİRAZ SAPI
Kiraz ve vişnenin kurutulmuş saplarının idrar söktürücü, ödem çözücü etkisi vardır. Küçük boydaki idrar yolu taşlarının ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olur. Yarım litre kaynar suyun içine 30 gr kiraz sapı eklenerek 10 dakika kadar demlenir ve günde 3 fincan aç karnına içilir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların şikayetleri için de çok yararlıdır.

KİMYON
Sindirimi kolaylaştırıcı ve metabolizmayı uyarıcı etkilerinin yanında idrar miktarını artıran ve vücuttaki fazla sıvıyı çözen etkileri de vardır. Bir fincan için bir çay kaşığı ölçüsü ile çay olarak da içilebilir ama zayıflamak için diyet yapan kişilerin baharat olarak kullanması tavsiye edilen bir bitkidir. Kahvaltıda yumurta ile birlikte, çorbalarda, dolmalarda, tavuk ve et yemeklerinde günde 1-3 çay kaşığı tüketilmesinde yarar vardır.

Tüm bu bitkileri porselen bir demlikte bir arada da demleyip günde 3 fincan içebilirsiniz. Bir demlik dolusu kaynar suya her birinden ortalama birer tatlı kaşığı ekleyip, 5-10 dakika demleyin, 5-10 dakika sonra da süzün, tatlandırmadan için.

Şunu unutmamanız gerekir; hiç bir bitki tek başına mucizeler yaratmaz, akıllıca kullanıldıkları zaman düzgün bir beslenme ve egzersiz programının etkilerini artırabilirler. Ayrıca sağlıklı zayıflamak istiyorsanız ;kesinlikle haftada 1 kilodan fazla vermeye çalışmayın.
Dr. Elif Güveloğlu

11 Mart 2010 Perşembe

KANTARON'UN FAYDALARI

Binbirdelik Otu (Hypericum perforatum L.) tarla, yol ve orman kıyılarında, tepelerde ve çayırlarda Temmuz’dan Eylül’e kadar çiçeklenen ve ülkemizde, sarı kantaron, kanotu, kılıçotu, mayasılotu ve yaraotu gibi yöresel adlara da sahip olan şifalı bir bitkidir. Bitki 25-60 cm boyunda olup, çok dallıdır ve sapları ayrı olduğu halde bir şemsiye biçimindeki çiçekleri 5 parçalı, korolla altın sarısı renkli ve kenarları siyah renkli guddeli tüyler ile çevrilidir . Erkek organları çok adette ve 3 demet halinde bir araya toplanmıştır. Yapraklar ışığa karşı tutulduğunda, yağ guddeleri, parlak noktacıklar halinde kolaylıkla görülür. Bitkiye binbirdelik otu denmesi bu özellikten ileri gelmektedir. Yanılmamak için, tam olarak açmış bir çiçeği parmaklarınızın arasında ezdiğinizde, ondan kırmızı bir su aktığını göreceksiniz. Tanen (tannin), uçucu yağlar (carophyllene, pinene, limonene, myrcene), flavon türevleri (flavonoids; quercitrin, quercitin, rutin), hipericin (hyperic, pseudohypericin), karoten (carotene), Vitamin C ve resin içermektedir. Binbirdelik otunun Türkiye' de 70 kadar türü olup; bu türlerden büyük çiçekli binbirdelikotunu (koyunkıran, kuzukıran), (Hypericum calycinum L.) yiyen hayvanlar (Koyun, sığır,at) dan yalnız beyaz tüylü olanlarda bazen ölümle sonuçlanan, deri hastalıkları meydana gelir. Siyah tüylü hayvanlarda bu tip bir duyarlılık meydana gelmemektedir. Avrupa ve Anadolu ‘da yaygın bir bitki olup; Hristiyan inancında kutsal bir yeri vardır. Avusturya’da İsa’nın haç kanı, , Tanrı kayrası otu ve peygamber kanı gibi isimlerle anılmaktadır.

Binbirdelikotu çayı ; sinir yaralanmalarında ve her türlü sinirsel şikayetlerde, çarpma sonucu yaralanmalarda ve ağır kaldırma sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklarda kullanılabilir. Ayrıca o, ishale karşı da etkili bir bitkidir. Sinirsel yüz ağrıları , günde 2-3 bardak binbirdelikotu çayı içip, dıştan da (haricen) ağrılı bölgeler uzunca bir süre binbirdelikotu yağı ile ovalanarak iyileştirilebilir. Bitkinin ayrıca, sinir iyileştirici olarak adlandırılan ve sinirsel rahatsızlıklarda, nevrozlarda, uykusuzlukta ve sinir yorgunluklarında başarıyla kullanılan bir de tentürü (Binbirdelikotu Tentürü) hazırlanabilir. Bu tentür dıstan (haricen) friksiyon (ovarak sürme) biçiminde, içten (dahilen) ise, günde 10-15 damla, 1 yemek kaşığı suya karıştırılarak kullanılır. Konuşma bozukluklarında, rahatsız uykularda, histeri krizlerinde, uyurgezerlikte olduğu kadar, yatağa işeme ve depresyonlarda da başarıyla kullanılabilir. Tüm bu hastalıklarda içten binbirdelikotu çayını kullanırken, bir yandan da oturma çok
olumlu sonuçlar verdiği söylenebilir. Haftanın 6 günü, arka arkaya ayak banyoları alınması da tavsiye edilmektedir. Sinir sistemi ile ilgili tüm rahatsızlıklarda bu kür önemlidir.

Gelişme çağındaki genç kızların, bir süre (Birkaç ay) günde 2 bardak binbirdelikotu çayı içmeleri tavsiye edilir. Bu çay, cinsel organların gelişmesine yardımcı olacak ve adet görme düzensizliklerine son verecektir. Çok ünlü olan Binbirdelikotu (Kantaron) Yağı’da hiç bir evde eksik olmamalıdır. Gerçekten de binbirdelikotu yağı ; ağrı kesici, iltihap önleyici ve iyileştirici özellikleriyle, en iyi yara yağıdır. Bu yağı herkes kolayca hazırlayabilir. İyılestirme gücünü en az 2 yıl korur ve yalnızca açık yaralarda, yeni yaralanmalarda, hematomlarda (Deride mavi-mor lekeler), beze şişkinliklerinde, güneş yanıklarında ve pürüzlü yüz ciltlerinde bakım toniği olarak kullanılmakla kalmayıp, uçuklar (herpes), varisli damarlar, basurlar (hemorrhoids), sırt ağrıları, lumbago, siyatik, mafsal (eklem) iltihabı, romatizma ve felçli-inmeli (paralysis) bölgelerde de etkili bir friksiyon (Ovarak sürme) yağı olarak kullanılabilir. Yanıklarda ve haşlanmalarda etkili bir yağa sahip olabilmek için bitkinin çiçekleri keten tohumu yağına yatırılır. Bu yağ, güneş yanıklarında da kullanılabilir. Karınlarına zeytinyağı ile hazırlanmış binbirdelikotu (Kantaron) yağı sürüldüğünde karın ağrısı çeken bebeklerin ağlamaları sona erebilir.

Kullanım Biçimleri :

Çay Hazırlamak : 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy 1 su bardağı kaynamıs suya eklenir ve 3-4 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarıda belirtilen durumlarda günde 2-3 bardak içilir.

Binbirdelikotu (Kantaron) Yağı Hazırlamak : Günesli havada toplanmıs çiçekler, gevsek biçimde bir siseye doldurulur ve üstüne, sızma zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı çiçekleri örtmelidir. Mayalanma süresi olan 3-5 gün süresince sisenin kapağı açık tutulur ve arada bir çalkalanarak, günesli bir yerde bekletilir. Daha sonra şişenin kapağı kapatılır ve 4-5 hafta boyunca, arada bir çalkalanarak güneste bekletilir. Süre sonunda süzülür, çiçekler de sıkılır ve koyu renkli şişelere doldurularak saklanır. Yanık yaraları için, zeytinyağı yerine, ketentohumu yağı kullanılır.

Binbirdelikotu (Kantaron) Tentürü Hazırlamak : 1 lt konyağın içine, güneste toplanmış ve ince kıyılmıs 2 avuç bitki (sap, yaprak ve çiçek ) eklenir. Sise 14 gün boyunca güneşte bekletilir ve arada bir çalkalanır. Süre sonunda süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılarak, serin bir ortamda saklanır.

Sarı Kantaron Ekstresi: (Hypericum perforatum L.) Özellikle Avrupa ve Amerika'da çay yerine, bitkinin çiçek, yaprak ve saplarından elde edilen ve kapsül şeklinde satılan ekstresi de kullanılmaktadır. Kronik yorgunluk sendromunda, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde faydalıdır.

NANENİN FAYDALARI

Hanımların yemeklerinin lezzetine lezzet katan, kokusuyla gönülleri saran bu bitkinin faydalarını biliyor musunuz?

NEDEN NANE TÜKETMELİYİZ?
Ballıbabagiller familyasından; nemli yerlerde yetişen, genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir bitki cinsidir nane... Başak biçiminde beyaz, pembe veya morumsu çiçekleri vardır. Güzel kokuludur.

Hanımların yemeklerinin lezzetine lezzet katan, kokusuyla gönülleri saran bu bitkinin faydalarını biliyor musunuz?

NANENİN FAYDALARI
Öncelikle hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Gaz söktürür. Karaciğer yetersizliğini giderir. Safra akışını düzenler. Mide ağrılarını keser.

Bağırsaklarında problem yaşayanlar için birebirdir. Bağırsak spazmını giderir. Nefes almayı kolaylaştırır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır.
İçerisindeki B vitamini sayesinde sinir rahatsızlıkları na iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Sükunet verir. Heyecanları ve korkuyu yatıştırır.
Kusmaları önler. Bu nedenledir ki, mide bulantılarında limonla bir likte kaynatılarak tüketilmesi tavsiye edilir... Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır. El ayak titremesi, dil tutukluğu, felç ve uykusuzlukta kullanılır. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel kalp çarpıntılarını keser.

Anne sütünü artırır. Adet günlerinnin ağrısız olmasını sağlar. Sütle şişen memelerin şişini indirir. Soğuk algınlığında faydalıdır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur. İdrar söktürür. Mide ülseri ve gastrit olanlar fazla kullanmamalıdı r. Şekercilik, lavantacılık ve eczacılıkta kullanılır.

5 Mart 2010 Cuma

ZEYTİNİN FAYDALARI

Sabah kahvaltılarını ve sofralarımızı süsleyen zeytin’in bir çok faydası var. Hatta zeytin üzerine ”Ayet” bile var ki ben küçükken zeytin yemediğim de sevgili babacığım o ayeti hatırlatır ye ki çabuk büyü derdi.

Zeytingiller familyasından, Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen 5 ile 20 metre boylarında senelik yetişme ağacına göre değişmektedir. Meyvelerinden zeytin yağı çıkarılır.

Zeytinin faydaları : Karaciğer temizler. Dalağın vazifesini kolaylaştırır. Bağırsaklarda birikmiş posaların vücuttan atılmalarını sağlar. Bağırsakları iyi çalışmayanların her sabah aç karnına bir çorba kaşığı zeytin yağı içmeleri çok faydalıdır.

Zeytinde bol miktarda D vitamini bulunur. Bu vitamin bünyenin gelişmesi için son drece lüzumludur. Kemik zaafiyetinde istidatlı olan çocuklara zeytin ve zeytin yağı verilirse kemik zaafiyetinin önüne geçilmiş ve kemiklerin kuvvetli olmaları sağlanmış olur. Diş çürümelerini önler.

Bedene yorgunluk veren toksinleri gidererek vücudun kuvvetli olmasını sağlar. Zeytinyağı zehirleri zamanında çepeçevre sararak vücuttan atar. Bu bakımdan panzehir gibidir.

Tanelerinin ve yağının faydalarını saymakla bitiremeyiz Melek’ler ama bu verdiğimiz biligiler ise zeytinin başta gelen faydaladır.

Sofralarınız da bol zeytin ve şifalarını dileriz.